Veel ouders willen hun kind beschermen tegen verdriet. Toch is het verstandig om je kind te vertellen wat er aan de hand is en het bij de situatie te betrekken, hoe moeilijk dat ook is. Door open en eerlijk over je ziekte te praten met je kind, help je hem of haar om hiermee om te gaan.
Vijf belangrijke redenen om het te vertellen
- Het is moeilijk om kanker geheim te houden. Een kind voelt vaak dat er iets aan de hand is. Het kan zich onveilig of angstig voelen als het een verandering merkt, maar niet begrijpt wat er aan de hand is. Het gaat dan zelf een verklaring bedenken. Vaak is de fantasie erger dan de werkelijkheid.
- Door het eerlijk te vertellen, voorkom je dat je kind van iemand anders hoort dat papa of mama kanker heeft.
- Niet weten is voor een kind erger dan weten. Ook voor de eigen verwerking.
- Door je kind bij de ziekte te betrekken, geef je hem of haar ook het vertrouwen dat hij/zij hiermee om kan gaan en dat het erbij hoort. Je geeft je kind de kans om te leren omgaan met moeilijke situaties en onzekerheid in het leven.
- Kinderen hebben veel veerkracht: ze kunnen veel meer hebben dan we vaak denken.
Wanneer vertellen?
Sommige ouders proberen eerst meer informatie over hun ziekte te krijgen voordat ze het vertellen. Het geheim houden kan meer stress geven dan het vertellen. Bovendien voelen kinderen vaak dat er iets aan de hand is. Vertel daarom wat er aan de hand is zodra je het gevoel hebt dat je dit goed kunt doen. Als je nog niet overal een antwoord op kunt geven, vertel dat dan ook.
Een goed moment kiezen
Kies voor het gesprek een moment waarop je je in staat voelt om de informatie op een rustige manier aan je kind te vertellen. Doe dit niet vlak voor het slapen gaan, maar kies een tijdstip waarop je kind het nog even op zich in kan laten werken. Bijvoorbeeld ’s middags als het uit school komt, of aan het begin van het weekend.
Heb je meer kinderen, vertel het nieuws dan aan alle kinderen tegelijk. Zo voorkom je dat ze elkaar gaan vertellen wat er aan de hand is. Denk je dat het beter is om het elk kind apart te vertellen, doe dat dan kort na elkaar, en in dezelfde bewoordingen.
Gesprek voorbereiden
Je kunt het gesprek met je kind(eren) voorbereiden door eerst voor jezelf alles op een rijtje te zetten. Denk je dat je erg emotioneel wordt als je het aan je kind(eren) vertelt, dan kun je het gesprek ‘oefenen’ met een dierbare. Dan heb je de kans gehad om je emoties te ontladen.
Bespreek met je (ex-)partner wie het nieuws zal vertellen. Ga samen het gesprek aan met jullie kind(eren).
Veel ouders willen graag weten wat ze precies moeten vertellen. Daar is geen eenvoudig antwoord op, want iedere situatie en elk kind is anders. Het hangt ook af van de leeftijd en het karakter van je kind.
Vertel je kind:
- Wat er met jou aan de hand is (benoem dat het om kanker gaat)
- Wat er gaat gebeuren (onderzoeken in het ziekenhuis, behandelingen)
- Wat je kind daarvan gaat merken (bijvoorbeeld dat je kaal wordt of na de operatie je kind niet kan optillen)
Wees daarbij zo concreet mogelijk en vertel niet te veel details. Geef je kind ook de ruimte om vragen te stellen.
Belangrijk:
- Stel je kind(eren) gerust dat er altijd iemand voor hen zorgt. Geef aan dat ze altijd bij jou, je partner of een andere naaste kunnen komen met vragen, óók als ze verdriet hebben of bang zijn.
- Sluit het gesprek af met woorden van hoop. Bijvoorbeeld: “De dokter gaat er alles aan doen om mij beter te maken of om ervoor te zorgen dat ik zolang mogelijk bij je kan zijn”.
Bron: www.kanker.nl
Reactie plaatsen
Reacties